Tallinna inimesed ei ole katsejänesed

8Täna alustas Tallinna Linnavolikogu uue istungite hooajaga. Siin on minu sõnum linnavalitsuse liikmetele ja kolleegidele.

Lp linnavolikogu esimees, linnavalitsuse liikmed, head volikogu liikmed

Minu koolivend Lennart Meri ütles kunagi, et usaldus ei ole kaasavara, mida on kogutud sukasäärde, kuni see on saanud täis. Usaldust tuleb igal jumalahommikul uuendada, päevast päeva taastada, kasvatada nagu kapitali ja hoida nagu algkapitali.

Ka linna juhtimine põhineb usaldusel, linnajuhtide ja elanike omavahelisel usaldusel. Tallinnas on see suhe aga iga päevaga üharohkem mõranemas. Selle asemel, et kuulata oma inimeste arvamust ja mõtteid, kuidas muuta meie elukeskkonda paremaks ja sõbralikumaks, mugavamaks elanikule ja külalistele, kasutab praegune linnavalitsus juba aastaid läbimõtlematut eksperimenteerimist ja jõupoliitikat.

Ei saa pidada kuidagi õigeks viimaste aastate eksperimente parkimiskorraldusega, kui linnakassa aukude lappimiseks püüti laiendada tasulist parkimisala Põhja-Tallinnas või kokkuhoiu sildi all tänavate pimendamist, mängides nii inimeste turvatundega. Või vast kõige rohkem meelepaha ja segadust kaasatoonud suviseid öövarjus tehtud liikluskorralduse muudatusi, mida linnavalitsuse liikmed ise nimetavad ühistranspordi arendamiseks.

Hea Edgar Savisaar ja Taavi Aas, ühistranspordi kasutajana pean ma paraku tunnistama, et sõiduradade juurde joonistamine ei ole minu, kui bussi ja trolli kasutaja jaoks, muutnud midagi. Autojuhtide irriteerimine ei lahenda ühistranspordi tegelikke probleeme. Sõidugraafikud on jätkuvalt hõredad ning bussid ja trollid hilinevad. Graafikutest mittekinnipidamise tulemusel on need ülerahvastatud ja suvel lämbed. Kuid teile on need mured võõrad, sest nagu te ise olete öelnud, eelistate sõita autoga.

Ma iseenesest toetan mõtet panna inimesed oma igapäeva sõitudel eelistama ühistransporti. Kuid seda ei saa teha jõuga. Autojuhtide elu kibedamaks muutmine ei motiveeri neid lämbesse ja lagunevasse bussi või trolli istuma. Kui te tahate, et inimesed hakkaksid senisest rohkem ühistransporti kasutama, siis lõpetage praegune rumal asendustegevus ja investeerige senisest enam uutesse sõidukitesse ja teede remonti.

Head linnavalitsuse ja volikogu liikmed

Mõned päevad tagasi ütles Tooma Henrik Ilves Haapsalus kodukaunistamine aasta lõpetamisel järgmist: „Oma inimestele paremat elukeskkonda ei saa ükski omavalitsus luua kõrgel asuva „isakese“ kombel: vaid mina tean, mis teile on parim ja lasen selle käsu korras ära teha.“ Ma olen temaga nõus. Linna arendamine peaks olema dialoog ja kompromisside leidmine kogukonna ja poliitikute vahel. On oluline, et tulevikueesmärgid oleksid kõigile teada ja üheselt mõistetavad. Et osapoolte vahel oleks usaldus, et otsused langetataks selgetest ja kõigile teada põhimõtetest lähtuvalt. Paraku Tallinnas see nii ei ole. Kui lapsevanemad juhivad tähelepanu lasteaedade halvale olukorrale ja paluvad linnavalitsuselt abi, siis neile vastatakse arrogantselt, et lasteaiad on meil parimas korras. Kui autojuhid püüavad teha selgeks, et Tallinna teed on kasutamiskõlbmatud, siis neid ignoreeritakse.

Ma kutsun teid üles alanud hooajal rohkem kuulama inimesi, tegema nendega koostööd. Tallinna inimesed ei ole katsejänesed, kelle peal katsetada läbimõtlemata suunasid, nagu see juhtus näiteks sel suvel bussiradade juurde joonistamisega.

Selleks, et see meeles püsiks ka meie linnajuhtidel on mul Edgar Savisaarele ja Taavi Aasale kingitus, millega soovime me neile meelde tuletada, et Tallinna inimesed ei ole katsejänesed.1

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga